Bedrijfsgegevens

A.Balk Elektrotechniek V.O.F

Stromenlaan 137
3448 CD Woerden

Tel. nr.: 0348-481836
E-Mail.: info@abalk.nl

Kvk nr.: Utrecht 53120140
BTW nr.: NL 8507.55.177

Tips energiezuinige lamp kopen

·         Laat u niet afschrikken door de hogere aanschafprijs van energiezuinige lampen. De extra kosten verdient u terug via de langere levensduur en de besparing op de energiekosten.

·         Kies een lamp met energielabel A, die is zeker zuinig. Geen energielabel? Kies dan een hoog aantal lumen per watt: dat betekent veel licht voor weinig stroom.

·         Kijk (indien mogelijk al in de winkel) of de lichtkleur en de hoeveelheid licht passen bij de plek in huis waar u de lamp wilt gebruiken. Let ook op specifieke eigenschappen voor gebruik: gaat de lamp dagelijks vaak aan en uit, moet de lamp meteen op volle sterkte branden of mag het een paar seconden duren, en moet die dimbaar zijn?

·         Kijk op de verpakking voor precieze informatie. Fabrikanten zijn verplicht om die erop te zetten - al kan in de schappen nog voorraad liggen die stamt van voor deze verplichting.

 

 

·         Lager energiegebruik

·         Led-verlichting kan zeer efficiënt werken: de zuinigste led-lampen gebruiken bijna 80 procent minder energie dan een gloeilamp met vergelijkbare lichtopbrengst.

·         Er bestaat echter grote variatie in led-lampen: de minst efficiënte led-lamp geeft minder dan tien lumen lichtopbrengst per watt, de zuinigste meer dan tachtig lumen. Ter vergelijk: een gloeilamp levert ongeveer tien lumen licht op per watt. Let daarom bij led-lampen extra op de hoeveelheid lumen en het wattage. Beide staan meestal aangegeven op de verpakking.

·         De tabel vergelijkt het energieverbruik van twee typen gloeilampen met dat van twee betere led-lampen (bijna 80 procent zuiniger dan een gloeilamp). Ook de (elektriciteits)besparing staat vermeld, die de betere led-lamp opleverd.

 

De beste led-lampen zijn maar liefst 85 procent zuiniger dan gloeilampen. In huishoudens komen led-lampen nog niet veel voor, maar daar komt waarschijnlijk verandering in: het assortiment groeit.

Tips led-verlichting

·         Laat (ook zuinige) lampen niet onnodig branden, ook niet als u eventjes de kamer verlaat. 

·         Gloeilampen zoeken we uit op het aantal watt, maar bij led-lampen zijn lumen praktischer. Vergelijk hieronder hoeveel watt overeenkomt met welk aantal lumen.

·         Vergelijk bij aankoop verschillende led-lampen goed; er bestaan nog grote verschillen in prijs, efficiëntie en bijvoorbeeld geschiktheid voor dimmers.

·         De kleur van licht dat uit een led-lamp komt en de verspreiding van het licht zijn anders dan die van gloeilampen. Test een led-lamp voor aanschaf dus even uit.

·         Wist u dat led-lampen geschikt zijn als vervanging voor zowel gloeilampen, als halogeenlampen, tl-verlichting en zelfs bruikbaar zijn in (speciale) dimmers?  

 

 

Gevoelsindicatie Kleurtemperatuur (graden Kelvin)
Extra warmwit < 2700 K
Warmwit 2900 - 3000 K
Neutraal wit 4000 K
Koelwit > 5000 K